Strefa logowania
dla Członków Stowarzyszenia
Login Hasło
Baza informacji prawnych i obowiązujących przepisów

Rok założenia 2002
       

Witamy Państwa na stronie Polskiego Stowarzyszenia
Branży Zabawek i Artykułów Dziecięcych - Polish Toy Association

Polityka Prywatności - Klauzula informacyjna dotycząca ochrony danych osobowych.

Specjalnie dla Członków Stowarzyszenia bezpłatne porady eksperta celnego

Expert celny

oraz  eksperta do spraw bezpieczeństwa zabawek

bmmj

 
Partnerzy

BRANŻA DZIECIĘCA

rynek zabawek
MINISTERSTWO ROZWOJU
PORTAL PROMOCJI EKSPORTU
PORTAL PROMOCJI EKSPORTU
INSTYTUT MATKI I DZIECKA
INSTYTUT MATKI I DZIECKA
KOMITET OCHRONY PRAW DZIECKA
POLSKI KOMITET NORMALIZACYJNY
 STOWARZYSZENIE EKSPORTERÓW POLSKICH
URZĘDY MARSZAŁKOWSKIE WOJEWÓDZTW
 
 
,
 
Baner toys.pl
 
 
rynek zabawek
 
   
 

7 listopad 2018 r. godz.: 09.00-15.00
Szkolenie zamknięte dla Członków Stowarzyszenia

Stowarzyszenie zaprasza Członków na bezpłatne, zamknięte szkolenie poświęcone najnowszym przepisom i wymaganiom w odniesieniu do chemii w zabawkach. Poprowadzą je przedstawiciele Laboratorium Hamilton Poland. W programie m.in. omówienie planu aktualizacji najważniejszych norm EN 71 i zmian planowanych od 01.03.2019 r.

Prowadzący poświęcą też część szkolenia przybliżeniu zmian w załącznikach do dyrektywy TOYS i rozporządzenia REACH oraz charakterystyce wybranych substancji chemicznych. Omówią także temat najczęściej wykorzystywanych materiałów do produkcji zabawek i zagrożeń chemicznych z nimi związanych. Część praktyczna spotkania zostanie poświęcona weryfikacji zakresów wymagań chemicznych na podstawie wskazanych zabawek.

Temat szkolenia:
Bezpieczeństwo chemiczne zabawek

Plan szkolenia:

1. Wprowadzenie

2. Omówienie wymagań prawnych oraz zmian w obowiązujących przepisach prawnych dotyczących zabawek.

3. Charakterystyka wybranych substancji chemicznych - REACH, dyrektywa zabawkowa, normy EN-71.

4. Omówienie najczęściej wykorzystywanych materiałów do produkcji zabawek i płynących z nich zagrożeń chemicznych.

5. Część praktyczna - weryfikacja zakresów wymagań chemicznych na podstawie wskazanych zabawek.

6. Dyskusja i indywidualne pytania.


Prowadzący:
przedstawiciele Laboratorium Hamilton Poland S.A.

 
     
 

18 października 2018

Konferencja Spielwarenmesse Dialogue - Hotel Sheraton

Przedstawicielstwo Targów Spielwarenmesse zorganizowało konferencję Spielwarenmesse Dialogue, poświęconą wiodącym światowym targom zabawek Spielwarenmesse 2019.

Targi Spielwarenmesse odbywające się w terminie: 30.01.2019 r. - 03.02.2019 r. w Norymberdze i dzięki licznym highlights oraz nowościom będą branżowym spotkaniem roku. Poza tym, w roku 2019 targi świętują swój jubileusz 70-lecia. Podczas konferencji zostały omówione najważniejsze zmiany i wydarzenia, które czekają na wystawców zabawek i art. dziecięcych w 2019 roku.

Stowarzyszenie reprezentowała prezes zarządu - Monika Chmielińska.

Zaproszenie
 
 
     
 

3 październik 2018 r. godz.: 09.00-14.30
Szkolenie zamknięte dla Członków Stowarzyszenia

Na początku października odbyło się bezpłatne, zamknięte szkolenie dla członków Stowarzyszenia, które było poświęcone najnowszym przepisom i wymaganiom w odniesieniu do zabawek. Omawiano nowelizację przepisów ustawy o systemach oceny zgodności i nadzoru rynku, zmiany w rozporządzeniu w sprawie wymagań dla zabawek oraz prawo przedsiębiorców, które zastąpiło ustawę o swobodzie działalności gospodarczej.
Ostatnim punktem spotkania były zagadnienia związane z prawidłową klasyfikacją wiekową zabawek na podstawie Raportu Technicznego PKN-CEN ISO/TR 8124-8:2017-06 Bezpieczeństwo zabawek. Ten dokument porównywano m.in. z raportem PKN-CEN/CR 14379:2007 Klasyfikacja zabawek. Wytyczne.

Temat szkolenia:
Aktualizacja najnowszych przepisów:
· Nowelizacje przepisów ustawy o systemach oceny zgodności i nadzoru rynku
· Zmiany w rozporządzeniu w sprawie wymagań dla zabawek
· Ustawa Prawo przedsiębiorców
· Klasyfikacja wiekowa zabawek

Prowadzący:
Magdalena Skoczylas - BMMJ Solutions Consulting Group

Plan szkolenia
 
Szkolenie zamknięte dla Członków Stowarzyszenia
 
     
 
     
 

26–27 września 2018 r.
KIDS PRODUCT FORUM - Warszawa

W Hotelu Renaissance w Warszawie odbyło się Kids Products Forum, pod hasłem przewodnim:

„Skuteczne kampanie marketingowe i sprzedażowe produktów z branży dziecięcej i parentingowej”. Polskie Stowarzyszenie Branży Zabawek i Artykułów Dziecięcych na tym spotkaniu reprezentowała Monika Chmielińska, prezes zarządu stowarzyszenia, która wzięła udział w panelu strategicznym prezesów, zatytułowanym "Branża Dziecięca 2018–2028: trendy, wyzwania, możliwości".

 
KIDS PRODUCT FORUM - Warszawa
 
 
     
 

19 września 2018 r. - Warszawa

"Warsztat - Kodeksy Postępowania" - organizowany przez Urząd Ochrony Danych Osobowych.

Polskie Stowarzyszenie Branży Zabawek i Art. Dziecięcych zostało zaproszone  do udziału w warsztacie, który odbył się w związku z prowadzonymi pracami nad przygotowaniem kodeksów postępowania zgodnie z art. 40 rozporządzenia 2016/679: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)

https://giodo.gov.pl/234/id_art/9276/j/pl

Główne tematy poruszane podczas warsztatu zorganizowanego przez Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych to omówienie zasad, jakich należy przestrzegać, tworząc kodeksy postępowania, jakie podmioty mogą monitorować zatwierdzone kodeksy, w jaki sposób prawidłowo przeprowadzić konsultacje podczas prac nad takimi dokumentami.

W warsztacie wzięły udział m.in.: organizacje pracujące nad projektami kodeksów z szerokiego spektrum branż oraz przedstawiciele środowisk pracujących nad stworzeniem kodeksów.

Zarząd Stowarzyszenia reprezentowała Monika Chmielińska.

 
 
     
 

7 września 2018 r.

Spotkanie w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii

W dniu 7 września 2018 r. w Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii odbyło się spotkanie, które było poświęcone tematyce wprowadzania do obrotu wyrobów wytwarzanych ręcznie przez rękodzielników, w tym zabawek i artykułów dla dzieci.

Celem spotkania była wymiana informacji na temat wprowadzanych do obrotu wyrobów wytwarzanych ręcznie, szczególnie zabawek dla dzieci poniżej 3 lat. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii oraz przedstawiciele UOKiK. Polskie Stowarzyszenie Branży Zabawek i Art. Dziecięcych reprezentowała Monika Chmielińska, prezes zarządu Stowarzyszenia.

 
Spotkanie w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii
 
     
 

6 września 2018 r. - Warszawa
Spotkanie z British Toy & Hobby Association (BTHA)

W Warszawie odbyło się spotkanie Polskiego Stowarzyszenia Branży Zabawek i Artykułów Dziecięcych z Brytyjskim Stowarzyszeniem Zabawek – British Toy & Hobby Association. Polskie Stowarzyszenie reprezentowała prezes Zarządu Monika Chmielińska, brytyjską organizację reprezentował Roland Earl – dyrektor British Toy & Hobby Association.

Celem spotkania było omówienie współpracy pomiędzy Stowarzyszeniami. Przez wiele lat polskie i brytyjskie stowarzyszenia miały dobre relacje. W najbliższej przyszłości zamierzają jeszcze zacieśnić współpracę w celu osiągnięcia wspólnych korzyści i wzajemnego wspierania się na rynku zabawek.

 
Spotkanie z British Toy Hobby Association (BTHA)
 
     
 

26 lipca 2018 r.
Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii

W dniu 26 lipca 2018 r. w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii odbyło się otwarte spotkanie dotyczące elektronicznych platform handlowych. Wzięli w nim udział przedsiębiorcy w tym Członkowie Polskiego Stowarzyszenia Branży Zabawek i Artykułów Dziecięcych. Zarząd Stowarzyszenia reprezentowała prezes Monika Chmielińska Celem spotkania było zebranie danych na temat strat finansowych i wizerunkowych, jakie legalnie działający w Polsce przedsiębiorcy ponoszą wskutek potencjalnie nieuczciwej konkurencji. Ministerstwo planuje ciąg dalszy spotkań, na których poruszany będzie ten temat.  

Najpopularniejszą obecnie formą działalności w Internecie są zakupy. E-handel jest jednym z tych obszarów działalności handlowej, który obecnie rozwija się niezwykle intensywnie. Przez Internet można kupić praktycznie wszystko, a dodatkowo usługa ta jest dostępna z dowolnego miejsca, o dowolnej porze. Elektroniczne platformy handlowe ułatwiły wymianę towarową z całym światem, w tym głównie z Chinami.Krajowe podmioty gospodarcze muszą sprostać nie zawsze uczciwej konkurencji firm spoza UE. Informacje przekazywane przez przedsiębiorców wskazują na to, że sprzedawcy z Chin zyskują nieuzasadnione przewagi związane m.in. z obchodzeniem ceł i podatków. Kolejnymi kwestiami budzącymi wątpliwości są bezpieczeństwo i jakości przesyłanych produktów.

 
Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii
Piotr Zabadala - naczelnik Departamentu Innowacji i Jan Filip Stanitko - dyrektor Departamentu Innowacji Piotr Zabadala - naczelnik Departamentu Innowacji i Monika Chmielińska Prezes Polskiego Stowarzyszenia Branży Zabawek i Artykułów Dziecięcych 
 
     

8 czerwca 2018 r.
VII Forum Jednolitego Rynku (SIMFO) - Hotel Sheraton Warszawa

W dniu 8 czerwca 2018 r. odbędzie się  VII. Forum Jednolitego Rynku (Single Market Forum - SIMFO), organizowane przez Ministerstwo we współpracy z Komisją Europejską. Tegoroczna edycja forum odbędzie się pod nazwą: Swobodny przepływ towarów na jednolitym rynku - wyzwania i możliwości, a gospodarzem będzie Pani Jadwiga Emilewicz, Minister Przedsiębiorczości i Technologii. Głównymi tematami będą bariery w handlu transgranicznym w UE oraz propozycja legislacyjna Komisji Europejskiej dot. pakietu towarowego ze szczególnym uwzględnieniem zasady wzajemnego uznawania. Uczestnikami forum będą przedsiębiorcy, przedstawiciele zrzeszeń branżowych, izb gospodarczych oraz administracji państwowej, a także Komisji Europejskiej.

Polskie Stowarzyszenie Branży Zabawek i Art. Dziecięcych będzie reprezentowała Monika Chmielińska - prezes zarządu stowarzyszenia, która weźmie udział w panelu dotyczącym pakietu towarowego, nad którym toczą się obecnie prace w Radzie UE, ze szczególnym uwzględnieniem zasady wzajemnego uznawania.

Agenda
 
VII Forum Jednolitego Rynku (SIMFO) - Hotel Sheraton Warszawa
 
 
     
 

15 maja 2018 r.(wtorek) godz.: 09.00-12.00
Szkolenie zamknięte dla Członków Stowarzyszenia

W dniu 15 maja 2018 r. odbyło się bezpłatne szkolenie poświecone najnowszym przepisom i wymaganiom w odniesieniu do zabawek elektrycznych i elektronicznych.

Temat szkolenia:

ZASADY BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA ZABAWEK ELEKTRYCZNYCH I ELEKTRONICZNYCH

Plan szkolenia

Termin:

15 maja 2018 r. (wtorek)
Prowadzący:
Magdalena Skoczylas - BMMJ Solutions Consulting Group
Adam Fotek - Ekspert ds. Badań - Laboratorium Hamilton

Joanna Janicka - Menadżer ds. rozwoju - Laboratorium Hamilton

https://hamilton.com.pl/oferta/zabawki-i-artykuly-dzieciece/badania-chemiczne/

Godziny spotkania:

08.30 -09.00- śniadanie dla Członków Stowarzyszenia

09.00 -12.00 - szkolenie dla Członków Stowarzyszenia

Ważne:

Uczestnicy otrzymają materiały w formie papierowej i elektronicznej.

Istnieje możliwość zadawania pytań związanych z tematyką szkolenia - 10 dni po szkoleniu.

Istnieje możliwość przywiezienia zabawek w celu skonsultowania prawidłowego oznakowania.

 
Szkolenie RODO dla Członków Stowarzyszenia
 
 
ZOBACZ WIĘCEJ ZDJĘĆ ZE SZKOLENIA
 
     
 

15 maj 2018 r. / Falenty k. Raszyna
XVII Zwyczajne Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia

15 maja 2018 roku (wtorek) w Sali Konferencyjnej Firmy Elgrom, przy ul. Opackiego 13 w Falentach k/Raszyna odbędzie się XVII Zwyczajne Walne Zebranie Członków Polskiego Stowarzyszenia Branży Zabawek i Artykułów Dziecięcych. XVII Zwyczajne Walne Zebranie miało charakter sprawozdawczy i dyskusyjny.

 
Szkolenie RODO dla Członków Stowarzyszenia
 
Szkolenie dla Członków Stowarzyszenia Szkolenie dla Członków Stowarzyszenia
 
     
 

26 kwietnia 2018 r.(czwartek) godz.: 09.00-15.00
Szkolenie RODO dla Członków Stowarzyszenia

W dniu 26 kwietnia 2018 roku odbyło się bezpłatne szkolenie zorganizowane specjalnie dla Członków Stowarzyszenia w związku z wchodzącymi w  życie w dniu 25 maja 2018 r. nowymi przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych.

Temat szkolenia: RODO - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenie dyrektywy 95/94/WE.
Prowadzący szkolenie: Maciej Strycharz - DEKRA Polska Sp. z o.o.

Z dniem 25 maja 2018 r. we wszystkich krajach należących do Unii Europejskiej zacznie być stosowane Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), co będzie wiązało się ze swoistą rewolucją w tym obszarze. Administratorzy danych będą zobligowani do realizowania nowych obowiązków, a właścicielom danych nadane zostaną dodatkowe uprawnienia. RODO obejmuje swoim zastosowaniem wszystkie podmioty prywatne i publiczne, które przetwarzają dane osobowe i w praktyce większość procesów przetwarzania danych. Regulacje RODO pomagają również osobom przebywającym na terytorium Polski egzekwować ich prawo do ochrony danych osobowych. Zgodnie z nowymi przepisami, dane osobowe to takie dane, które pozwalają zidentyfikować osobę fizyczną. Mogą to być informacje takie jak: imię, nazwisko, numer PESEL, płeć, adres e-mail, ale również mniej oczywiste jak numer IP, dane o lokalizacji, kod genetyczny, poglądy polityczne czy historia zakupów. Wszelkie informacje zbierane na temat osoby, które pozwalają na ustalenie jej tożsamości, są danymi osobowymi, niezależnie od tego, czy są przetwarzane w formie papierowej czy cyfrowej.

Organizator szkolenia z ramienia Stowarzyszenia:
Monika Chmielińska - Prezes Zarządu Stowarzyszenia
Szczegółowych informacji na temat szkolenia udziela biuro Stowarzyszenia:

e-mail: stowarzyszenie@toys.pl

 
Szkolenie RODO dla Członków Stowarzyszenia
 
 
ZOBACZ WIĘCEJ ZDJĘĆ ZE SZKOLENIA
 
     
 

18 kwietnia 2018 r.  - Hotel Marriott Warszawa
Seminarium: "Badania laboratoryjne i ocena zgodności zabawek" - TÜV Rheinland  Polska Sp. z o.o.

W dniu 18 kwietniu 2018 r. odbyło się Seminarium dotyczące oceny zgodności i nadzoru rynku, wybranych wymagań prawnych dotyczących dokumentacji potwierdzającej bezpieczeństwo wyrobu, weryfikacji jej poprawności oraz badań i certyfikacji wyrobów w kontekście oceny właściwości użytkowych. Monika Chmielińska - prezes zarządu stowarzyszenia wzięła udział w Seminarium jako prelegent i przedstawiła prezentację o działaniach Stowarzyszenia w odniesieniu do definicji "bezpiecznej zabawki".

Plan Seminarium:
1. Prezentacja Polskiego Stowarzyszenia Branży Zabawek i Artykułów Dziecięcych - Monika Chmielińska - Prezes Zarządu Stowarzyszenia
2. Ocena zgodności produktu, proces oceny dokumentacji i oznakowania - Tomasz Marcinek - TUV Rheinland Polska - Specjalista ds. Certyfikacji
3. Kontrole odbiorcze wyrobów - Radosław Szurgot  - TUV Rheinland Polska - Koordynator Obszaru Jednostki Inspekcyjnej, Kierownik Produktu.
4. Ocena właściwości mechanicznych i fizycznych zabawek w praktyce wg wymagań normy EN 71-1 oraz EN 71-8 - Roma Krajniak -  TUV Rheinland Polska - Specjalista ds. Badań Mechanicznych.
5. Bezpieczeństwo chemiczne i mikrobiologiczne zabawek - Jadwiga Śmietanka - TUV Rheinland Polska - Specjalista ds. Certyfikacji Wyrobów.

Prowadzący szkolenie: TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.
Organizator szkolenia: TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.

 
Szkolenie dla Członków Stowarzyszenia
 
 
     
 

21 marca 2018 r. (środa) godz.: 09.00 - 15.00
Szkolenie dla Członków Stowarzyszenia

W marcu 2018 roku odbędzie się bezpłatne szkolenie zorganizowane specjalnie dla Członków Stowarzyszenia.
Temat szkolenia:
NORMA PN-EN 71-1 Bezpieczeństwo zabawek - Część 1: Właściwości mechaniczne i fizyczne. Ocena Ryzyka
Prowadzący szkolenie:
Magdalena Skoczylas - Ekspert ds. zabawek - Firma BMMJ Solutions Consulting Group
Organizator szkolenia:
Monika Chmielińska - Prezes Zarządu Stowarzyszenia
Szczegółowych informacji na temat szkolenia udziela biuro Stowarzyszenia: e-mail: stowarzyszenie@toys.pl

 

PLAN SZKOLENIA - zobacz więcej

 
Szkolenie dla Członków Stowarzyszenia
 
 
ZOBACZ WIĘCEJ ZDJĘĆ ZE SZKOLENIA
 
     
 

21-23 lutego 2018 / Kielce
IX Międzynarodowe Targi Zabawek i Artykułów dla Matki i Dziecka "Kid's Time"

W dniach 21-23 lutego 2018 r. odbyły się IX Międzynarodowe Targi Zabawek i Artykułów dla Matki i Dziecka "KID'S TIME", nad którymi Polskie Stowarzyszenie Branży Zabawek i Artykułów Dziecięcych po raz kolejny objęło patronat. KIDS’ TIME zapiszą się w historii Targów Kielce, jako niezwykle udane. Wystawa, zgromadziła 512 firm z 22 krajów świata takich jak: Belgia, Białoruś, Chiny, Czechy, Finlandia, Hiszpania, Holandia, Hong Kong, Litwa, Łotwa, Niemcy, Polska, Portugalia, Rosja, Słowacja, Stany Zjednoczone, Szwecja, Turcja, Ukraina, Węgry, Wielka Brytania i Włochy. Wydarzenie, o łącznej powierzchni ponad 19 000 mkw. Zajęło wszystkie 7 hal kieleckiego ośrodka wystawienniczo – kongresowego oraz specjalnie dobudowaną halę H. Najnowszą ofertę zabawek, wózków, fotelików samochodowych, mebli, tekstyliów i artykułów dziecięcych obejrzało 7515 zwiedzających.

 

Podsumowanie Targów Kids Time 2018

Targi Kielce 2018 KIDS TIME

 
Targi Kids' Time
 
     
 

2 lutego 2018 r. / Norymberga - Niemcy
Spotkanie Branżowe Członków Stowarzyszenia podczas 69 Międzynarodowych Targów Zabawek Spielwarenmesse w Norymberdze

W dniu 2 lutego 2018 roku na terenie targów Spielwarenmesse w Norymberdze w Hali wystawienniczej nr 5, na stoisku Firmy HEMAR odbyło się spotkanie branżowe Członków Stowarzyszenia, którzy byli uczestnikami Branżowego Projektu Promocyjnego 2018 pt.: „Prezentacja polskich zabawek i artykułów dziecięcych na rynkach światowych 2018”.

Członkowie Stowarzyszenia biorący udział w Branżowym Projekcie Promocyjnym 2018:
Alexander, Delta-Trade, Euro-Trade, Hemar, Jawa, Mario-Inex, Novum, Wader-Woźniak, Zabawkarstwo Bączek. Koordynatorem projektu była Monika Chmielińska - Prezes Zarządu Stowarzyszenia.

 

ZOBACZ WIĘCEJ

 
Spotkanie Branżowe Członków Stowarzyszenia podczas 69 Międzynarodowych Targów Zabawek Spielwarenmesse w Norymberdze
 
 
ZOBACZ WIĘCEJ ZDJĘĆ ZE SPOTKANIA
 
 
     
 

1 lutego 2018 r. / Norymberga - Niemcy
Spotkanie Zarządu, Rady Nadzorczej i Grupy Doradczej Stowarzyszenia podczas Targów Zabawek Spielwarenmesse

W dniu 1 lutego 2018 roku o godz.: 12.00 na stoisku wystawienniczym Firmy Wader - Woźniak, podczas 69 Międzynarodowych Targów Zabawek Spielwarenmesse w Norymberdze, odbyło się spotkanie Zarządu, Rady Nadzorczej i Grupy Doradczej Polskiego Stowarzyszenia Branży Zabawek i Artykułów Dziecięcych. Spotkanie miało na celu uzgodnienie najważniejszych strategii działania Stowarzyszenia na 2018 rok oraz ustalenie szczegółowych kwestii związanych z najbliższym XVII Walnym Zebraniem Członków.

Uczestnicy spotkania: Monika Chmielińska - Prezes Zarządu, Marcin Woźniak - Przewodniczący Rady Nadzorczej, Andrzej Goliński - Członek Rady Nadzorczej, Krzysztof Piwko - Członek Rady Nadzorczej, Krzysztof Czaja - Członek Grupy Doradczej, Marek Jankowski - Członek Grupy Doradczej, Konrad Falkowski - Członek Grupy Doradczej.

 
Spotkanie Zarządu, Rady Nadzorczej i Grupy Doradczej Stowarzyszenia podczas Targów Zabawek Spielwarenmesse
 
     
 

31.01-04.02.2018 r. / Norymberga - Niemcy

Członkowie Stowarzyszenia podczas 69  edycji Międzynarodowych Targów Zabawek Spielwarenmesse

W dniach 31.01-04.02.2018 roku na terenach wystawienniczych w Norymberdze odbyła się 69 edycja Międzynarodowych Targów Zabawek Spielwarenmesse. Wśród wystawców znalazło się  kilkadziesiąt firm z Polski, w tym liczne grono Członków: Alexander, Delta Trade, Euro - Trade, Granna, Hemar, Jawa, Mario-Inex, Mochtoys, Novum, Remi, Wader - Woźniak, ZABAWKARSTWO Wojciech Bączek, Cartamudni, Trefl, TM Toys, Dante, Mochtoys, Artsana Poland, Lego, Mattel. Członkowie wystawiali się indywidualnie w halach tematycznych w zależności od rodzaju asortymentu.

 

Członkowie Stowarzyszenia podczas 69 edycji Międzynarodowych Targów Zabawek Spielwarenmesse

Spielwarenmesse 2018 Ważne Informacje
 
ALEXANDER
ALEXANDER
EURO-TRADE
EURO-TRADE
DELTA-TRADE
DELTA-TRADE
GRANA
GRANA
HEMAR
HEMAR
JAWA
JAWA
MARIONEX
MARIOINEX
GRANA
MOCHTOYS
NOVUM
NOVUM
NOVUM
REMI
WADER-WOŹNIAK
WADER-WOŹNIAK
ZABAWKARSTWO - BĄCZEK
ZABAWKARSTWO - BĄCZEK
 
     
 
 
KOPD
 

Stanowisko Polskiego Stowarzyszenia Branży Zabawek i Artykułów Dziecięcych w sprawie gumek do wyrobu bransoletek i odblasków

 
 
Dyrektywa
wiedza o dyrektywie
Rozporządzenie
Rozporządzenie
Rozporządzenie
Rozporządzenie
Rozporządzenie Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 20 października 2016 r. w sprawie wymagań dla zabawek
Rozporządzenie
Ustawa o ochronie danych ososbowych
PKN-CEN ISO/TR 8124-8:2017-06 Bezpieczeństwo zabawek - Część 8: Wytyczne
dotyczące określania wieku
Ustawa z dnia 15 czerwca 2018 r. o zmianie ustawy o systemach oceny
zgodności i nadzoru rynku oraz niektórych innych ustaw
Rozporządzenie Ministra Przedsiębiorczości i Technologii z dnia 13 lipca
2018 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań dla ZABAWEK
Ustawa z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców
 
 

 

Odwiedziło nas:
437089 internautów
 
Kursy walut
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
NBP 2018-10-23
USD 3,7485 +0,57%
EUR 4,2984 +0,14%
CHF 3,7667 +0,75%
GBP 4,8704 +0,13%
Wspierane przez Money.pl
Money.pl - Kliknij po więcej
GPW 2013-02-11 15:07
WIG 46793.19 +0,11%
WIG20 2498.45 +0,12%
mWIG40 2593.27 +0,22%
sWIG80 10991.76 +0,05%

 

 
PSBZiADz - 2007
projekt i wykonanie:dwarazy.com